Ideeën uit de interactieve test.
Ideeën uit de interactieve test.
In de 3D test kon je aan de hand van 5 stellingen uitzoeken hoe we ruimte in het fictieve dorp West-Vlamergem kunnen winnen. Je zag meteen de gevolgen van de keuzes die je maakte. Je kon ook ideeën geven over hoe we ruimte kunnen delen.
Deze ideeën werden reeds ingediend
Ideeën uit de interactieve test.

Lanschapspark in Duisburg, Duitsland als inspiratiebron
Neem eens een kijkje bij het Lanschapspark in Duisburg, Duitsland! Zeer inspirerende plek hoe ze zijn omgegaan met een zeer grote vervallen zone!
Ideeën uit de interactieve test.

Ruimte beter benutten
Opdracht naar alle gemeenten/ steden om de ongebruikte/ onfunctionele locaties in kaart brengen. En dan een analyse maken of overleg met verenigingen, bewonersplatform. Aanvullend nagaan of huidige ruimtes meer polyvalent kunnen functioneren en door meerdere gebruikers (zelfs overkoepelend over de gemeente/stadsgrenzen). Willen we ruimte beter benutten dan moet ook af van de kortzichtige en enge gemeentepolitiek.
Behoeftenanalyse van de ruimte in elk dorp/gemeente/stad is een eerste vereiste. Vanuit de Provincie moet dit kritisch, duurzaam geanalyseerd worden en suggesties naar de plaatselijke overheid.
Ideeën uit de interactieve test.

Algemene suggesties
De dokterspraktijk zou ik over de parking bouwen en onder de parking van de supermarkt zou ik een groot wateropvangreservoir maken. Bij overtollig water kan het water daar naartoe. Bij tekort aan water kunnen boeren, … het water komen ophalen. Of de dokterspraktijk beneden onderkelderd met een waterreservoir en boven de praktijk de parking van de supermarkt.
Bestaande huizen gaan opdelen in moderne, hippe kleinere woningen met veel aandacht voor groen (op, rond, naast de huizen). Elke woning krijgt een kleine privé tuin. Deze woningen kunnen dienen voor startende gezinnen, koppels, singels, … In de buurt van het dorp of op de vrijgekomen stukken grond zou ik natuur laten komen met mogelijkheid voor de bewoners om er in te ontspannen. In deze gedeelde stukken natuur kan misschien ook plaats zijn voor wat rustige, afgesloten stukjes natuur (een soort van tuintjes) waarin je even weg kan uit je kleinere huis en rustig enkele uren privé kan zitten in een stukje natuur die niet je eigendom is. De regel hierbij kan zijn: is het plaatsje bezet, dan mag er niemand bij gaan zitten. Nu mis ik op het platteland stukjes natuur waar je even rustig afgezonderd kan zitten. Nu is alles ofwel straat, ofwel landbouwgrond. En kan je er dus enkel gaan wandelen.
In leegstaande panden zou ik een nieuwe woonvorm toepassen. Met woonmodules (slaapkamer met ruimte voor een kleine tafel, van het bed kan overdag een zetel worden gemaakt. Een toilet en eventueel een douche). De andere ruimtes zou ik delen: enkele mooie keukens, enkele livings, een moestuin, een microgolfwand, een groot rek met deelmateriaal, een modern, hip sanitair gedeelte. Dit alles in een modern kleedje. Zo’n woonmodules kunnen in leegstaande winkelpanden, in leegstaande fabrieken, in een grote serre of oranjerie, … Het principe hier is dat iedereen een kamer met toilet privé heeft en dat de rest gedeelde ruimtes zijn. Deze woonvorm kan worden gebruikt door studenten, mensen die alleen wonen en graag meer delen, … Misschien is dit ook een oplossing voor mensen die nu geen dak boven hun hoofd hebben, want dit zou misschien een relatief goedkope woonvorm kunnen zijn, omdat je niet veel eigen ruimte gebruikt. Er kan een conciërge zijn per woonfunctie waarbij iedereen terecht kan.
Graag ook een waaier aan mogelijkheden van deelvervoer, autoloze delen van het dorp en de stad. Eventueel kan het deelvervoer op een website aangevraagd worden. Je typt je punt a en b in, je krijgt telkens mogelijkheden om je te verplaatsen, naargelang welke fietsen, bakfietsen, deelwagens, trein, steps, … vrij zijn. Zo kunnen bestaande parkeerplaatsen misschien op de duur vervangen worden door natuur, stadstuintjes of dorpstuintjes, …
Ik vind het goed dat er in de voorstelling van West-Vlamergem niet te veel aandacht gaat naar appartementen, die worden nu reeds genoeg gebouwd. Ik denk dat andere woonvormen er bij de dorpen en steden aangenamer houden.
Ideeën uit de interactieve test.

Aanpak oudere woningen
Verouderde woningen in de kern aanpakken ipv steeds maar open ruime aansnijden ifv optrekken grote woonblokken
Ideeën uit de interactieve test.

Meer inzet voor natuur en groen
Inzetten op natuur, groen in combinatie met water (zorgt met de tijd verlaging van de temperatuur) misschien een publieke boomgaard met banken. Een gezellige plek, waar degene die wil er ook kan in werken. Kleine boeren terug de ruimte geven en de boeren stimuleren om waren te verkopen. Rechtstreeks van producent naar verkoper.
Ideeën uit de interactieve test.

Verdichten in de kernen met behoud van landelijk karakter
Log in om te likenIdeeën uit de interactieve test.

Open ruimte opkopen en gebruiken voor natuur
Er staan veel weiden te koop, koop deze aan en geef ze een mooie groene inkleuring door b.v. bossen aan te leggen. De bouwstop moet er NU komen voor het te laat is!!!
Ideeën uit de interactieve test.

Meer open water in publieke ruimte
Open water in de publieke ruimte lijkt me een grote meerwaarde de dag van vandaag. Het is leuk vertoeven, vooral tijdens hittedagen (afkoeling) en het draagt bij tot het aanvullen van waterreserves
Ideeën uit de interactieve test.

Stadslandbouw met voedsel en grondstoffen voor textiel/kledij
Log in om te likenIdeeën uit de interactieve test.

Meer aandacht voor openbaar vervoer
Meer aandacht voor openbaar vervoer in de -ruime- stadskern vb. trams. Geen groene ruimte laten innemen. Geen bomen omhakken (tenzij ziek of dood). Eerder rijhuizen dan appartementen. Auto durven weren uit stadskernen. Veilige fietspaden.
Ideeën uit de interactieve test.

Infrastructuur herorganiseren
Onteigen 250m rechts en links iedereen naast de Ventilus lijn en geef de werkelijke prijs voor het volledige perceel (geen halve percelen). Bouw Ventilus bovengronds zodat het vlug gaat en het minst kost. Maak tussen de pilonen waterbekkens en plaats er drijvende zonnepanelen op. Op sommige plaatsen kan er een park komen. Zo heb je in 1 klap waterbuffers, 1.5 kerncentrales aan zonnepanelen en wat meer natuur op de goedkoopste manier. Ook onder de wegen kan men waterbekkens aanleggen ipv een buis van 600mm kan je een koker van enkele meters breed en hoog voorzien. Kan je ook doen voor je nutsleidingen, dan hoeft men niet iedere keer de straat open te breken .... Op de (midden) berm en afritten complexen van snelwegen kunnen zonnepanelen komen in het gras. Vervang iedere paal met verlichting door een kleine windmolen type Xant op de snelwegen, .... Laat ontwerpers bij alles wat ze ontwerpen eens nadenken hoe ze aan hetzelfde ontwerp een dubbel/meerder gebruik kunnen geven en dit ook laten uitvoeren, anders geen vergunningen. Zorg dat ieder gebouw dat erbij komt klimaatneutraal is of zelfs positief en verplicht per gebouw minstens 10 bomen aan te planten.
Ideeën uit de interactieve test.

Minder asfalt
Openbare parking niet op asfalt maar op grasdalen, zou ook al een groot verschil maken.
Ideeën uit de interactieve test.

Esthetisch
Alles met een esthetische bril bekijken
Ideeën uit de interactieve test.

Sterkte ontwikkeling van KMO-zones
Wij merken in Veurne een heel sterkte ontwikkeling van KMO-zones alsook de komst van winkelketens aan de stadsrand. Hierdoor volgen een aantal kleinere winkels (ook ketens) die beweging. Het maakt het voor minder mobiele mensen (bv zonder auto) moeilijker om hun boodschappen te doen. Een initiatief met bv een pendelbus kan alleen maar toegejuicht worden.
De kleine lokale handelaar zal het moeilijk krijgen en een aantal zullen stoppen. Dan krijg je leegstand en het doodbloeden van een centrum. Hoe hou je dit levendig?
Ideeën uit de interactieve test.

Herbestemming oude gebouwen
Alle oude vervallen gebouwen waar niets mee gebeurt, gaan na 5 jaar automatisch naar gemeente voor sociale woningbouw en gemixte buurten.
Ideeën uit de interactieve test.

Hergebruik en multigebruik van ruimte
Sterk inzetten op hergebruik oude verkavelingen met grote villa's en dit niet telkens onder de vorm van appartementen, maar meer met gezinswoningen met gedeelde tuin. Multigebruik van sportinfrastructuur scholen en/of parkeerterreinen industriegebieden en ook hergebruik van kerkgebouwen voor centrale functies in steden en gemeenten.
Ideeën uit de interactieve test.

Meer parkeertorens of ondergrondse parkeerplaatsen
Er worden nog teveel gronden gebruikt voor parkeerterrein. Beter zou zijn dat er meer parkeertorens of ondergrondse parkeerplaatsen zouden zijn. Ook in kleinere gemeenten zou die optie meer moeten overwogen wordenn
Ideeën uit de interactieve test.

Ruimte efficiënter gebruiken
Kerkhoven organiseren zoals in Italië waarbij ze de kisten in graven steken die op mekaar gestapeld worden in muren. En dan extra groene ruimte rondom.
Ideeën uit de interactieve test.

Meer groen
Groene omgeving, bomen (bos) voorzien, voorbehouden voor landbouw, opvangnet voor water (vijver)
Ideeën uit de interactieve test.

Grote oude villa's afbreken en kleinere woningen bouwen
Voor mij mogen grote oude villa's afgebroken worden, mits de nieuwe kleine woningen architecturaal mooi zijn en niet enkel gekozen worden uit een architectuurwedstrijd. Ook NIET altijd voor sociale woningen of sociale huisvestingsmaatschappijen.
Ideeën uit de interactieve test.

Geen lintbebouwing en waar het kan woonerven maken
Log in om te likenIdeeën uit de interactieve test.

Meer groen en natuur
Eventueel bomen aanplanten, een vijver aanleggen en wat picknickbanken zodat iedere bewoner kan genieten van deze nieuwe zone.
Ideeën uit de interactieve test.

Kleinere natuurgebieden
Ontwikkelen van meer kleinere natuurgebieden