Ideeën uit de interactieve test.
Ideeën uit de interactieve test.
In de 3D test kon je aan de hand van 5 stellingen uitzoeken hoe we ruimte in het fictieve dorp West-Vlamergem kunnen winnen. Je zag meteen de gevolgen van de keuzes die je maakte. Je kon ook ideeën geven over hoe we ruimte kunnen delen.
Deze ideeën werden reeds ingediend
Ideeën uit de interactieve test.

Algemene suggesties
De dokterspraktijk zou ik over de parking bouwen en onder de parking van de supermarkt zou ik een groot wateropvangreservoir maken. Bij overtollig water kan het water daar naartoe. Bij tekort aan water kunnen boeren, … het water komen ophalen. Of de dokterspraktijk beneden onderkelderd met een waterreservoir en boven de praktijk de parking van de supermarkt.
Bestaande huizen gaan opdelen in moderne, hippe kleinere woningen met veel aandacht voor groen (op, rond, naast de huizen). Elke woning krijgt een kleine privé tuin. Deze woningen kunnen dienen voor startende gezinnen, koppels, singels, … In de buurt van het dorp of op de vrijgekomen stukken grond zou ik natuur laten komen met mogelijkheid voor de bewoners om er in te ontspannen. In deze gedeelde stukken natuur kan misschien ook plaats zijn voor wat rustige, afgesloten stukjes natuur (een soort van tuintjes) waarin je even weg kan uit je kleinere huis en rustig enkele uren privé kan zitten in een stukje natuur die niet je eigendom is. De regel hierbij kan zijn: is het plaatsje bezet, dan mag er niemand bij gaan zitten. Nu mis ik op het platteland stukjes natuur waar je even rustig afgezonderd kan zitten. Nu is alles ofwel straat, ofwel landbouwgrond. En kan je er dus enkel gaan wandelen.
In leegstaande panden zou ik een nieuwe woonvorm toepassen. Met woonmodules (slaapkamer met ruimte voor een kleine tafel, van het bed kan overdag een zetel worden gemaakt. Een toilet en eventueel een douche). De andere ruimtes zou ik delen: enkele mooie keukens, enkele livings, een moestuin, een microgolfwand, een groot rek met deelmateriaal, een modern, hip sanitair gedeelte. Dit alles in een modern kleedje. Zo’n woonmodules kunnen in leegstaande winkelpanden, in leegstaande fabrieken, in een grote serre of oranjerie, … Het principe hier is dat iedereen een kamer met toilet privé heeft en dat de rest gedeelde ruimtes zijn. Deze woonvorm kan worden gebruikt door studenten, mensen die alleen wonen en graag meer delen, … Misschien is dit ook een oplossing voor mensen die nu geen dak boven hun hoofd hebben, want dit zou misschien een relatief goedkope woonvorm kunnen zijn, omdat je niet veel eigen ruimte gebruikt. Er kan een conciërge zijn per woonfunctie waarbij iedereen terecht kan.
Graag ook een waaier aan mogelijkheden van deelvervoer, autoloze delen van het dorp en de stad. Eventueel kan het deelvervoer op een website aangevraagd worden. Je typt je punt a en b in, je krijgt telkens mogelijkheden om je te verplaatsen, naargelang welke fietsen, bakfietsen, deelwagens, trein, steps, … vrij zijn. Zo kunnen bestaande parkeerplaatsen misschien op de duur vervangen worden door natuur, stadstuintjes of dorpstuintjes, …
Ik vind het goed dat er in de voorstelling van West-Vlamergem niet te veel aandacht gaat naar appartementen, die worden nu reeds genoeg gebouwd. Ik denk dat andere woonvormen er bij de dorpen en steden aangenamer houden.
Ideeën uit de interactieve test.

Meer aandacht voor openbaar vervoer
Meer aandacht voor openbaar vervoer in de -ruime- stadskern vb. trams. Geen groene ruimte laten innemen. Geen bomen omhakken (tenzij ziek of dood). Eerder rijhuizen dan appartementen. Auto durven weren uit stadskernen. Veilige fietspaden.
Ideeën uit de interactieve test.

Herbestemming oude gebouwen
Alle oude vervallen gebouwen waar niets mee gebeurt, gaan na 5 jaar automatisch naar gemeente voor sociale woningbouw en gemixte buurten.
Ideeën uit de interactieve test.

Suggesties
Groen-blauwe netwerken, plaats voor ontmoetingen (open lucht), maar ook plaats voor stilte, plaats voor spelen en sport, biodiversiteit, méér plaats voor voetgangers en fietsers, stadslandbouw, ...
Ideeën uit de interactieve test.

Inzetten op STOP-principe
Inzetten op STOP-principe, inzetten op actieve verplaatsingen, openbaar vervoer en deelmobiliteit. Zowel gebruik als bezit van privéwagen ontmoedigen.
Ideeën uit de interactieve test.

Groen met ontspanningsruimte
Groen met ontspanningsruimte voor groot en klein (speeltoestellen-bankjes-sporttoestellen-...).
Ideeën uit de interactieve test.

Bouwlagen maximaal benutten
Bestaande bebouwing voorzien van extra bouwlagen indien mogelijk. Bij renovatie/heropbouw ook kelderverdiepingen maximaal benutten (parking-berging).
Ideeën uit de interactieve test.

Natuur terug een kans geven
Extra ruimte lijkt me ideaal om de natuur terug een kans te geven te floreren en het evenwicht die we jaren hebben verstoord te herstellen. Ik wens dus ook niets extra te doen met deze ruimte indien de noodzaak er niet is.
Ideeën uit de interactieve test.

Collectieve energievoorzieningen
Eventueel denken aan collectieve energievoorzieningen of bestaande collectieve voorzieningen (zoals verbrandingsovens) hiervoor inzetten door bijvoorbeeld de hitte er van te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Ook het tegengaan van lintbebouwing is een must, want minder duur en openbaar vervoer kan beter afgestemd worden (omdat het minder verspreid moet zijn).
Ideeën uit de interactieve test.

Extra natuurgebieden creëren
Extra natuurgebieden creëren die een oplossing kunnen bieden voor de gevolgen van klimaatverandering. Opslag van water, verkoeling, opname CO2 ... Betonstop maar nu voor echt!
Ideeën uit de interactieve test.

Vrijgekomen ruimte groen invullen
De vrijgekomen ruimte groen invullen met bomen, struiken, speeltuin, hondenloopweide, enzovoort. Ieder appartement MOET een privé staanplaats of garage hebben zodat deze wagens NIET de ganse op de openbare weg staan geparkeerd!!!
Ideeën uit de interactieve test.

Open ruimte opkopen en gebruiken voor natuur
Er staan veel weiden te koop, koop deze aan en geef ze een mooie groene inkleuring door b.v. bossen aan te leggen. De bouwstop moet er NU komen voor het te laat is!!!
Ideeën uit de interactieve test.

Meer onverharde zones
Het is duidelijk dat er meer onverharde zones nodig zijn en durven kiezen voor open ruimte. Ook de overdekte en verharde ruimtes duurzaam en kritisch bepalen. Nu is veel ruimte overbodig verhard.
Ideeën uit de interactieve test.

Opstart van een woondynamiek
Onze woning wordt ook al enige tijd miniemer benut. Onze 3 kinderen zijn al 20 jaar de deur uit en de 3 kamers worden sporadisch door de 3 kleinkinderen. Moest er een concept zijn waarbij we begeleid worden naar een andere, kleinere woning zouden we vlugger die stap zetten. Zie het als een doorschuifsysteem.
Ideeën uit de interactieve test.

Ruimte beter benutten
Opdracht naar alle gemeenten/ steden om de ongebruikte/ onfunctionele locaties in kaart brengen. En dan een analyse maken of overleg met verenigingen, bewonersplatform. Aanvullend nagaan of huidige ruimtes meer polyvalent kunnen functioneren en door meerdere gebruikers (zelfs overkoepelend over de gemeente/stadsgrenzen). Willen we ruimte beter benutten dan moet ook af van de kortzichtige en enge gemeentepolitiek.
Behoeftenanalyse van de ruimte in elk dorp/gemeente/stad is een eerste vereiste. Vanuit de Provincie moet dit kritisch, duurzaam geanalyseerd worden en suggesties naar de plaatselijke overheid.
Ideeën uit de interactieve test.

Analyse van de aangeboden ruimte
De aangeboden ruimte op bedrijventerreinen en ambachtelijke zones preventief, duurzaam analyseren vooraleer deze zomaar wordt aangeboden.
Ook veel overbodige verharde zones op het erf van boerderijen.
Ideeën uit de interactieve test.

We zullen moeten leren kleiner te leven en meer ruimte te delen
Log in om te likenIdeeën uit de interactieve test.

Meer groene ruimte en veilge fietspaden die er doorheen tijden.
Log in om te likenIdeeën uit de interactieve test.

Geen lintbebouwing en waar het kan woonerven maken
Log in om te likenIdeeën uit de interactieve test.

Herinrichten van landbouw
De fabriek zou volledig moeten verdwijnen uit de dorpskern. In West-Vlaanderen zijn er teveel wegen die landbouwgebied doorkruisen met maar enkel woningen langs die wegen. Veel boederijen worden nu grote villa's zonder enig landbouwnut met bijhorende asfaltwegen. Herinrichten van het landbouw landschap zou veel extra landbouwgebied opleveren. ga weg van die middeleeuwse landbouwkavels.
Ideeën uit de interactieve test.

Meer landbouwgebied, minder asfalt
Tussen de N38 en N304 te Poperinge liggen kilometers weg met maar één bestemming, een boerderij in het nergens. Waarom? Omdat het nu zo éénmaal was in 1850. Plant kleinschallige boerderijen ergens dichtbij de dorpskern als mooi landschapsproject. Maar bouw amper vier boederijen langs de N38 en N304 en die kunnen op industriële manier het hele gebied daartussen bewerken. Al dat asfalt wordt extra landbouwgebied. https://www.google.be/maps/@50.826528,2.7350472,7987m/data=!3m1!1e3
Ideeën uit de interactieve test.

Landbouw behouden
1st en vooral moet de landbouw van en in onze gemeente blijven! Mooiere natuur dan landbouwnatuur kun je nergens vinden. Wat is er mooier grazend vee of kunstmatig aangelegde natuur. De keuze is snel gemaakt! En heeft ook nog als voordeel dat we eigen voedselvoorziening hebben. Goed onderhouden wegen met ruime uitwijkstroken zijn wel een must.
Ideeën uit de interactieve test.
